Programe de prelucrat poze: alternative pentru Photoshop

de: Ioana Bîrsan
15 02. 2017

Trăim într-un deceniu în care avem posibilitatea să împărtășim tot mai mult din experiența noastră zilnică și facem asta, de cele mai multe ori, prin intermediul imaginilor. Pentru că majoritatea dintre noi poate nu suntem cei mai buni fotografi sau nu avem acces mereu la cele mai bune cadre, programele de prelucrat pozele devin o necesitate și sunt mai mereu prezente în telefoanele și computerele noastre.

Editarea pozelor nu trebuie să fie o activitate rezervată celor mai pricepuți sau celor care își permit să plătească subscription-ul programelor de prelucrat poze. Astfel, ne-am gândit să vă oferim un top al celor mai bune și utilizate programe de prelucrat poze, care au avantajul de a fi gratuite, deci accesibile oricui.

 

Programe de prelucrat poze: Pixlr

Pixlr se zvonește a fi unul dintre cele mai populare programe de prelucrat pozele din mediul online, iar acest lucru probabil că poate fi pus pe seama gratuității sale. Pe lângă acest avantaj pe care îl are în fața programelor din gama Photoshop, îți oferă posibilitatea de a te folosi de mai mult de 600 de efecte, layer-uri și margini, și îți permite să editezi fotografiile prin apelul la aceleași instrumente de bază de care te-ai folosi în cadrul unui software mai performant. Astfel, te poți bucura de opțiunea de decupare, reajustare și eliminare a ochilor roșii.

Pe de altă parte, dacă ești destul de familiarizat cu Photoshop-ul, atunci interfața de la Pixlr o poți învăța cu ușurință, pentru că se aseamănă destul de mult. Îl poți găsi AICI.

Programe de prelucrat poze: Photoscape

Photoscape este la bază un program de prelucrat poze care este foarte ușor de utilizat, fiind accesibil începătorilor. Pe lângă interfața prietenoasă, software-ul dispune de o abundență de funcții: conversie a imaginilor, alterarea și suprapunerea fotografiilor, crearea unor animații GIF.

Desigur, asta nu e tot, iar Photoscape se remarcă prin interfața ezoterică, cu instrumentele grupate în pagini distincte. Acest program nu pare să imite bine-cunoscutul Photoshop și vine cu mai puține opțiuni, dar este ideal pentru un utilizator interesat de funcțiile de bază, sau pentru aceia dintre voi care vor să ajusteze rapid câteva imagini. Îl poți descărca de AICI.

Programe de prelucrat poze: Picasa

Picasa este un program de editare a fotografiilor care îți permite să găsești, să deschizi și să editezi cu ușurință imaginile. Acest software este o plăcere pentru „organizing freaks”, și asta pentru că îți identifică automat toate fotografiile din calculator și le sortează în albume organizate în funcție de data la care au fost făcute și de denumirile pe care le au. Pe lângă asta, îți permite să intervii să rearanjezi albumele și să le etichetezi în noi grupuri pentru a-ți fi mai facilă utilizarea și identificarea lor.

De asemenea, Picasa îți pune la îndemână funcții de editare mai avansate, fiind o aplicație ideală pentru cei care dețin un nivel de cunoștine care depășește stadiul de începător. Găsești programul AICI.

Programe de prelucrat poze: Paint.net

Paint.net este un program de prelucrare a pozelor care îți pune la dispoziție o multitudine de instrumente cu care să te joci și pe care să le folosești în editarea imaginilor, iar la acestea se adaugă interfața prietenoasă și intuitivă cu care este foarte ușor să interacționezi.

Deși numele poate sugera o posibilă clonă a Paint-ului, Paint.net poate fi catalogat ca un editor de poze în adevăratul sens al cuvântului, doar că unul care se adresează mai mult nevoilor celor la început de drum, decât celor mai pricepuți dintre voi. Cu toate că nu dispune de anumite funcții mai avansate, dacă PC-ul tau nu dispune de suficientă putere RAM, această aplicație este o opțiune de luat în calcul. Paint.net este AICI.

Programe de prelucrat poze: GIMP

Gimp este unul dintre cele mai performante software-uri gratuite care chiar poate concura cu prea-măritul Photoshop, fiind considerat unul dintre cele mai bune programe de editare a fotografiilor.

Interfața va fi imediat familiară utilizatorilor consacrați de Photoshop, și acesta dispune de funcții și filtre noi și care sunt mereu adăugate. Cu toate acestea, programul nu este fără de păcat. Aparent, poți avea parte de laguri și scăpări, iar în ceea ce privește aspectul general, îi lipsește eleganța rivalilor săi. De asemenea, un alt aspect care nu ar putea fi trecut cu vederea de unii dintre voi este că unele dintre filtre nu au mai fost modificate de când a fost lansat programul. GIMP poate fi găsit AICI.

Programe de prelucrat poze: Fotor

Fotor este mai mult un program care îți permite să accentuezi anumite trăsături ale pozei, nefiind însă un editor de fotografii în adevăratul sens al cuvântului. Aplicația nu îți permite să retușezi imaginile prin folosirea instrumentelor de corectare („clone brush” sau „healing tool”). Cu toate acestea, dispune totuși de filtre high-end, care își fac treaba foarte bine și de modalități de ajustare manuală a contrastului și a saturației.

Cea mai importantă funcție pe care o are, și care le lipsește multor programe de prelucrat pozele, este funcția de procesare a unui lot de imagini. Astfel, dacă te întorci din vacanță cu un card de memorie plin cu fotografii, ai posibilitatea de a le modifica pe toate în același timp, fără a pierde prea mult timp. Fotor este disponibil AICI.